Årlig rapport över arbetstagares villkor i världen
Global Rights Index 2024 kartlägger hur mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras och listar världens tio sämsta länder för arbetstagare och fackligt aktiva. Rapporten tas fram av den internationella fackliga organisationen International Trade Union Confederation, ITUC.
Hotet mot demokratin ökar
Global Rights Index 2024 visar att demokrati och mänskliga rättigheter i arbetslivet krymper världen över. Trots några blygsamma förbättringar visar mätningarna i 2024 års rapport på en fortsatt försämring av arbetstagares rättigheter i alla regioner i världen. Totalt 151 länder har granskats och betygssätts utifrån 97 kriterier, med utgångspunkt från rättspraxis och FN-organet ILO:s konventioner. Rapporten visar att arbetstagare utsattes för våld i 44 länder och att 22 fackligt aktiva personer dödades i 6 länder. Arbetstagare greps eller fängslades i 74 länder vilket är en försämring jämfört med 2023 då siffran låg på 69 länder.
Rapporten tas fram av den internationella fackliga organisationen International Trade Union Confederation, ITUC. I Sverige är det Union To Union, vår gemensamma biståndsorganisation, som sammanställer materialet på svenska.
Här är det farligt att vara fackligt aktiv:
- Bangladesh
- Belarus
- Eucador
- Egypten
- Eswatini
- Filippinerna
- Guatemala
- Myanmar
- Tunisien
- Turkiet
I Filippinerna har Sveriges Lärare direkt stöd till de lokala lärarfacken. I Ecuador, Eswatini och Guatemala sker det via regionala stöd.
Läs mer om Global Rights Index på Union To Unions webbplats.
Reportage om Filippinerna
När Ophelia Tabacon kom hem till Filippinerna från en resa till Sverige möttes hon av en obehaglig upptäckt som kom att förändra hennes liv totalt. I hennes hemstad Cagayan de Oro på ön Mindanao i södra delen av landet hängde affischer och banderoller där hon anklagades för att vara med i gerillan och därmed klassas som terrorist. Kort därefter framkom det att polisen utfärdat en arresteringsorder mot henne.
FN-organet ILO skickade en delegation till landet för att undersöka hur förhållandena var gällande de fackliga rättigheterna. Svensken Thomas Janson ledde delegationen och berättar om följderna.
Engagera dig
Ditt engagemang i internationella frågor är oerhört viktigt. I Sveriges Lärare kan vi hjälpa dig att utveckla det.
För medlemmar
Fackliga studiebesök utomlands
Vill du bredda och fördjupa ditt internationella perspektiv? Då ska du söka Sveriges Lärares stipendium för fackliga studiebesök utomlands. Stipendiet delas ut två gånger per år.
Så agerar vi när fackliga rättigheter kränks
Sveriges Lärare agerar när vi får in en uppmaning från vårt världsfack Education International. Så fort som det bara går skriver vår ordförande under ett protestbrev som sedan mejlas till det berörda landets myndigheter.